Free KNEC KCPE Past Papers Social Studies and Religious Education 2013

Free KCPE Mocks - KCPE Questions and Answers - Download Free KCPE Marking Schemes - KCPE Revision - KCPE Results
Social Studies And Religious Education

THE KENYA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL

K.C.P.E 2013

Social Studies And

Religious Education

Time: 2 hours 15 minutes

Instructions to the candidates (Please read these instructions carefully)

l. You have been given this question booklet and a separate answer sheet. The question booklet contains 90 questions.

2. Do any necessary rough work in this booklet.

3. When you have chosen your answer, mark it on the ANSWER SHEET, not in this question booklet.

How to use the answer sheet

4. Use an ordinary pencil.

5. Make sure you have written on the answer sheet:

Your Index Number

Your Name

Name Of Your School

6. By drawing a dark line inside the correct numbered boxes mark your full Index Number (i.e. School Code Number and the three-figure Candidate‘s Number) in the grid near the top of the answer sheet.

7. Do not make any marks outside the boxes.

8. Keep the sheet as clean as possible and do not fold it.

9. For each of the questions 1—90 four answers are given. The answers are lettered A, B, C and D. In each case only ONE of the four answers is correct. Choose the correct answer.

10. On the answer sheet the correct answer is to be shown by drawing a dark line inside the box in which the letter you have chosen is written.

Example

In the Question Booklet.

31. The main reason for establishing settlement schemes in Kenya alter independence was to

A. improve standards of living in the rural area

B. provide farms to the people who had no land

C. reduce pressure on land in densely populated areas

D. increase crop and livestock production.

The correct answer is “B”

On the answer sheet:

31. [A] [B] [C] [D] 32. [A] [B] [C] [D] 33. [A] [B] [C] [D] 34. [A] [B] [C] [D] 35. [A] [B] [C] [D]

In the set of boxes numbered 31. the box with the letter B printed in it is marked.

11. Your dark line MUST be within the box.

12. For each question ONLY ONE box is to be marked in each set of four boxes.

This Question Paper consists of 12 printed pages.

Part I Socia Studies

GOSA AREA

Study the map of Gosa area and answer questions 1 to 7.

1.What is the direction of the quarry from the Futo hill‘?

A. North West.

B. South East.

C. South West.

D. North East.

2.The approximate length of the tarmac road from the junction at Gosa town to the ginnery is

A. 6 kilometres

B. 10 kilometres

C. 13 kilometres

D. 17 kilometres.

3. The highest point in Gosa area is likely to be around

A. Peta market

B. Nama market

C. Kuta market

D. Tima market.

4. The climate of the area west of Gosa town can be described as

A. cool and wet

B. cool and dry

C. hot and wet

D. hot and dry.

5. Which one of the following services is not offered in Gosa town?

A. Security.

B. Recreation.

C. Health.

D. Administration.

6. The main economic activity in Gosa area is A. crop farming

B. cattle keeping

C. forestry

D. mining.

7.Which two religions are practised in Gosa area?

A. Islam and Buddhism.

B. Hinduism and Christianity.

C. Buddhism and Hinduism.

D. Christianity and Islam.

8. In African commmunities. clans are made up of people

A. from the same village

B. with a common ancestor

C. of the same age group

D. who have a common leader.

9. Which one of the following Eastern Africa communities is correctly matched with its place of origin?

Community .... Place of Origin

A. Nandi ...Mt. Elgon

B. Hehe ...Shungwaya

C. Aeholi ...Horn ofAfriea

D. Gabbra ...Congo

10. Which one of the following statements is true about the origin of human beings according to the evolution theory?

A. They came from the knees of a giant.

B. They were created by a supernatural being.

C. They gradually changed from simple forms to complex ones.

D. They came from the sky.

11.The revolution of the earth causes

A. the bur seasons

B. day and night

C. deflection of winds

D. the rise and fall of tides.

12. The main cause of disagreements in schools between teachers and pupils is

A. lateness to school

B. fights between pupils

C. noise making in classes

D. poor academic performance.

13.Lakes found in the Great Rift Valley were formed as a result of A. deposition B. faulting

C. human activities

D. volcanic activities.

14.Which one of the following statements is true about bush fallowing?

A. The practice is carried out in dry areas.

B. the farmers practice large scale farming.

C. The fertility of the soil is improved by the use of manure.

D. The farmers use a portion of land at a time.

15. The importance of school administration is to

A. retain the culture of the community

B. help parents to take care of the children

C. ensure that the school has enough teachers

D. prepare the pupils for the adult life.

16. Which one of the following statements is true about the Nyamwezi chiefs during the pre-colonial period?

A. They were chosen by medicine men.

B. They inherited the leadership.

C. They were elected by the people.

D. They were appointed by a council of elders.

17. Who among the following early visitors to Eastern Africa was a trader‘?

A. John Speke.

B. Ludwig Krapf.

C. H.M. Stanley.

D. William Mackinnon.

18. Which one ofthe following lakes is a major inland fishing ground in Africa’?

A. Lake Tanganyika.

B. Lake Kyoga.

C. Lake Baringo.

D. Lake Chad.

19. The country that borders Kenya to the east is

A. Ethiopia

B. Somalia

C. Tanzania

D. Uganda.

20. Urbanization can be described as the

A. making of towns beautiful

B. creation of counties

C. building of permanent houses

D. growth of towns.

21. Mr. Smith has been a Kenyan citizen through registration for the last four years. Which one of the following conditions would make him lose his citizenship‘? If he

A. is jailed for ten months

B. gets married to a foreigner

C. lives in a foreign country for long

D. used false documents to apply for citizenship.

22 Democracy in school may be practised by

A. rewarding pupils who perform well

B. appointing class prefects

C. encouraging pupils to join school clubs

D. involving pupils in making school rules.

Use the map of Africa below to answer questions 23 to 26.

23 The vegetation of the shaded area marked Q consists of

A. Short trees and short grass

B. thorny trees and short grass

C. scattered trees and tall grass

D. tall evergreen trees and little grass.

24. The town marked R is

A. Kinshasa

B. Libreville

C. Brazzaville

D. Luanda.

25.The area marked S has low population because it

A. is oecupiEd by wild animals

B. receives low rainfall

is frequently invaded by pests

is covered by swampy vegetation.

26. The language group found in the country marked T is A. Bantu

B. Cushites

C. Semites

D. Nilotes.

27. Below are statements about a prominent traditional leader in Kenya.

(i) He settled near Nairobi.

(ii) He was involved in long distance trade.

(iii) He could predict about the future.

(iv) He was a medicine man.

The leader described above is

A. Waiyaki

B. Masaku

C. Koitalel arap Somoei

D. Mekatilili wa Menza.

28. Which one of the following would be the best way of managing population growth in Kenya?

A. Making laws against early marriages.

B. Advising the youth against sexual immorality.

C. Improving access to family planning services.

D. Developing a national population policy.

29. Below are some conditions that favour the growing of a crop.

(i) Well drained volcanic soils.

(ii) Low temperatures throughout the year".

(iii) Rainfall of between 1000 mm - 1500 mm well distributed throughout the year

The conditions described above favour the growing of

A. Sugarcane

B. Cotton

C. Pyrethrum

D. Cocoa.

30. Who among the following people conducts customary marriages in Kenya?

A. Religious leader.

B. Magistrate.

C. District Commissioner.

D. Clan Elder.

31. On his way from school, Matata a standard seven pupil, saw a stranger stealing from a shop. As a responsible citizen, Matata should

A. call people to beat the thief

B. report the matter to his friends

C. keep quiet about the matter

D. inform the shop owner.

32. Which one of the following may cause lawlessness in a society?

A. Morality.

B. Literacy.

C. Laziness.

D. Poverty.

33. One of the reasons for the formation of early political associations in Kenya was to demand for

A. the release of Kenyatta B. independence C. constitutional reforms D. the reduction of taxes.

34. The main benefit of poultry farming in Kenya is that it is a source of

A. proteins

B. employment

C. income

D. manure.

35. Below are functions of a town in Kenya.

(i) it iv an industrial centre.

(ii) It is a cultural centre.

(iii) It is a transport terminus.

(iv) It has a container depot.

The town whose functions are listed above is

A. Thika

B. Nakuru

C. Eldoret

D. Mombasa.

36. Three of the following statements are true about the role of the government in promoting trade. Which one is not?

A. Ensuring goods sold are of right weight.

B. Providing currency for trade.

C. Setting taxes to be charged on goods.

D. Controlling the number of traders.

37. The best way of protecting children from abuse is by

A. leaving them under the care of relatives

B. making them do their homework

C. employing people to take care of them

D. making them aware of common abuses.

38. Below are some uses of minerals.

(i) Filtering of water

(i) Making of heal insulators.

(iii) Making of glass.

(iv) Manufacturing of cement.

(v) Manufacturing of paints.

Which one of the following combinations of uses listed above is for diatomite?

A. (i), (ii) and (iii).

B. (i), (ii) and (v).

C. (ii), (iii) and (iv).

D. (iii), (iv) and (v).

39. Three of the following are problems facing tourism in Eastern Africa. Which one is not?

A. Political instability in some countries.

B. inaccessibility of some tourist attraction sites.

C. High cost of accommodation.

D. Destruction of tourist sites by wild animals.

40. The diagram below represents an instrument used to measure an element of weather.

The instrument shown above is used to measure

A. wind direction

B. atmospheric pressure

C. rainfall

D. temperature.

41. Mary, a standard six pupil in a boarding school, has fallen sick and the Head teacher needs money to buy medicine for her. The fastest way for the parents to send the money to the school is by

A. using mobile phone money transfer

B. depositing the money in the school bank account

C. sending somebody with the money to the school

D. sending a postal money order to the school.

42. Which one of the following industries is common in the Eastern Africa countries?

A. Vehicles assembly.

B. Paper manufacturing.

C. Food Processing.

D. Petroleum refining.

43. Three of the following were functions of the Organisation of African Unity (OAU). Which one was not?

A. Carrying out joint military action to enforce resolutions by members.

B. Supporting various liberation movements in Africa.

C. Acted as fora through which Africans spoke in one voice in international meetings.

D. Encouraged close cultural interactions among African states.

44. It is important to work together in a community in order to

A. improve welfare of one another

B. identify lazy people

C. share resources equally

D. preserve the culture of the people.

45. Ngao, a standard five pupil, visited Nairobi National Park. He asked the guide at the park the importance of wildlife in Kenya. Which one of the following would be the correct response?

A. Wildlife promotes agriculture.

B. Wildlife leads to earning of foreign exchange.

C. Wildlife leads to the development of handcraft industry. D. Wildlife helps in preserving culture.

46. The cheapest method of preserving fish is

A. salting

B. canning

C. smoking

D. sun-drying.

47. Which one of the following is an effect of rural-urban migration on rural areas?

A. Development of roads.

B. Inadequate labour in the farms.

C. A ready market for agriculture goods.

D. Shortage of residential houses.

48. Below are some statements about pastoral farming.

(i) People move with their livestock to avoid tse tse fly.

(ii) Animals are fattened in ranches.

(iii) Donkeys are kept as means of transport.

(iv) Meat from the livestock is exported to Europe.

Which one of the following combinations of statements is true about the Tswana?

A. (i) and (ii).

B. (i) and (iii).

C. (ii) and (iv).

D. (iii) and (iv).

49. Which one of the following is the main problem facing transport in Eastern Africa?

A. Areas with steep slopes make it difficult to construct some forms of transport.

B. Poor management of some forms of transport.

C. Civil wars have slowed down development of forms of transport between countries.

D. Lack of enough capital to build new forms of transport.

50. The following arc some functions of national security organs in Kenya.

(i) Building roads.

(ii) Making patrols.

(iii) inspecting vehicles.

(iv) Defending Kenya from attacks.

(v) Investigating crimes.

Which one of the following combinations of functions is performed by the National Police Service?

A. (i), (ii) and (iii).

B. (i), (iv) and (iii).

C. (iii) and (v).

D. (iii), (iv) and (v).

51. Which one of the following was an effect of the Second World War on the struggle for independence in Kenya? African ex-servicemen

A. formed political associations to demand for Independence

B. were rewarded by being granted independence

C. were given administrative jobs by the colonial government

D. used the acquired skills to fight against the colonial government.

52. Which one of the following is true about the systems of govemment in both Kenya and Swaziland? In both countries

A. there is a constitution

B. the Public Service Commission controls the Civil Service

C. there are many political parties

D. the laws of the land are made by parliament.

53. Below are objectives of regional organizations in Africa.

(i) To encourage trade.

(ii) To promote industrial development.

(iii) To fight for the independence of member states.

(iv) To create better relations among member states.

(v) To promote cultural interaction among African States.

Which one of the following combinations of the objectives is true about the Economic community of West African States (ECOWAS)?

A. (i), (ii) and (iii).

B. (1), (ii) and (iv).

C. (ii), (iii) and (v).

D. (iii), (iv) and (v).

54. Which one of the following combinations consists of only National Symbols in Kenya?

A. The National Flag

The Coat of Arms

The National Schools

B. The Public Seal

The National Currency

The Constitution

C.The National Anthem

The Coat of Arms

The Public Seal

D. The Constitution

The National Schools

The National Anthem

55. The head of the Judiciary in Kenya is the A. Attorney General

B. Chief Justice

C. Chief Magistrate

D. High Court Judge.

56. The importance of law and order in a society is mainly to

A. enable people to live in harmony

B. allow people to work without fear

C. protect property

D. promote good relationship among neighbors.

57. Kenya became a republic through

A. establishment of regional government

B. establishment of a central government

C. creation of a post of Governor General

D. formation of a coalition government.

58. Which one of the following is a source of revenue for the National Government?

A. parking fee.

B. sale of bonds.

C. harambee funds.

D. school fees.

59. John and Peter had an argument over a lost book. David, their friend, helped them to agree. Which one of the following ways did David use to resolve the conflict?

A. Litigation.

B. Peacemaking.

C. Mediation.

D. Negotiation.

60. The Constitution of Kenya is important in that it

A. contains records of parliamentary proceedings

B. contains government policies

C. shows the structure of the government

D. shows the budget of the country.

Part II Religious Education

Section A

Christian Religious Education

61. From Genesis chapter 1 and 2 human beings are the most important of all creation because they

A. gave names to animals

B. lived in the garden of Eden

C. were created in God’s image

D. were created on the sixth day.

62. Who among the following people was the son of Abraham‘?

A. Isaac.

B. Jacob.

C. Esau.

D. Lot.

63. Joseph was sold by his brothers to Egypt because they

A. wanted food

B. were jealous of him

C. hoped to visit him

D. wanted to become rich.

64. The main reason why God called Moses was to

A. lead the Israelites out of suffering

B. perform miracles before pharaoh

C. tell the Israelites about their tradition

D. assemble the elders of the Israelites.

65.Which one of the following lessons do Christians learn from the story of Gideon?

A. Complain when given tasks.

B. Hide from their enemies.

C. Repent their sins.

D. Be courageous.

66. “You are coming against me with sword, spear and javelin, but I come against you in the name of the Lord Almighty" (1 Samuel 17:45). These words from David show that he

A. was ready to defend the weak

B. was very powerful

C. had a lot of faith

D. had a lot of strength.

67. Which one of the following choice was made by Solomon when he became a King?

A. Wealth.

B. Wisdom.

C. A long life.

D. Success in battles.

68. Prophet Micah taught that the Messiah would be

A. the King of kings

B. rejected in Nazareth

C. an everlasting Father

D. born in Bethlehem.

69. Who among the following prophets foretold the making of a new covenant between God and Israel?

A. Jeremiah.

B. Hosea.

C. Isaiah.

D. Amos.

70. When the wise-men visited baby Jesus they worshipped him by presenting to him

A. clothes

B. ornaments

C. gold

D. silver.

71. Who among the following people were in the temple when baby Jesus was presented for dedication?

A. Zechariah and Elizabeth.

B. Simeon and Anna.

C. Zechariah and Anna.

D. Simeon and Elizabeth.

72. “If you are God‘s son, throw yourself down from here. For the scripture says, God will order his angels to take good care of you.” (Luke 4:9-10) Which one of the following is a response of Jesus to this temptation?

A. Worship the Lord your God and serve only Him.

B. Man shall live by every word that God speaks.

C. As for you, get behind me satan!

D. Do not put the Lord your God to the test.

73. Which one of the following statements is a teaching of Jesus on the Lord‘s prayer?

A. Forgive us the wrongs we have done.

B. Happy are the pure in heart.

C. Seek and you will find.

D. Give to him who asks you.

74. A lesson that Christians learn from the healing of the ten lepers is that they should be

A. tolerant

B. thankful

C. peaceful

D. prayerful.

75. The parable of the talents teaches Christians to

A. keep their wealth in safe places

B. reward those who don’t work

C. use their abilities to create wealth

D. share their wealth with others.

76. “This is my body which is given for you.”

(Luke 22: 19) Jesus said these words

A. during the trial before Pilate

B. during the crucifixion

C. during the last supper

D. during his ascension to heaven.

77. Which one of the following events took place when Jesus resurrected‘?

A. There was darkness over the land.

B. The curtain in the temple was tom.

C. A voice was heard from heaven.

D. There was an earthquake.

78. Which one of the following new testament books is a letter?

A. Mark.

B. Luke.

C. John.

D. Timothy.

79. Who among the following people was a deacon in the early church?

A. Stephen.

B. Paul.

C. Peter.

D James.

80. Which one of the following is a gift of the Holy Spirit?

A. Gentleness.

B. Healing.

C. Patience.

D. Humility.

81. When Philip met the Ethiopian eunuch, the eunuch was reading about

A. the baptism of Jesus

B. the transfiguration of Jesus

C. the coming of the Holy Spirit

D. the suffering of the Messiah.

82. A belief that is found in both Christianity and traditional African communities is that God

A. raises the dead

B. is three in one

C. punishes wrong doers

D. became man.

83. In traditional African communities. people are expected to marry mainly to

A. raise their status

B. please the ancestors

C. become leaders

D. get children.

84. In Traditional African communities children are taught their duties mainly through

A. telling them stories

B. singing and dancing

C. assigning them tasks

D. playing games.

85. On her way from school Beatrice a standard eight pupil meets an old lady carrying a heavy basket. Suddenly, the lady falls down. The correct action for Beatrice to take is to

A. assist her to get up

B. run away from the scene

C. go back to school to get help

D. tell her to rise up and go.

86. James, a standard seven pupil bought an exercise book On reaching home, he found out that the shopkeeper packed two books. As a christian, he should

A. give the extra book to a friend

B. return the extra book to the shopkeeper

C. donate the extra book to a needy pupil

D. keep the extra book for future use.

87. Which of the following activities of leisure is common to both traditional African communities and Christianity?

A. Reading the scriptures.

B. Attending beer parties.

C. Visiting the needy.

D. Watching films.

88. Joan does not like to stay at home during weekends because she is given the duty of preparing lunch for the family. As a christian you would advise her to

A. request a friend to assist her in the work

B. perform the duty and rest afterwards

C. spend the weekends visiting friends

D. spend the weekends doing her homework.

89. John a standard seven pupil has been receiving gifts from an elderly rich woman who wants to have a relationship with him. As a christian what is the correct action for him to take?

A. Accept the gifts and keep quiet.

B. Transfer to another school.

C. Inform other pupils about the woman.

D. Report the matter to the head teacher.

90. Your desk-mate Peter is suffering from HIV/AIDS and misses school because other classmates laugh at him. As a christian you should

A. encourage him to concentrate on his studies

B. encourage him to transfer to another school

C. tell him to stay at home

D. tell your parents about him.

Section B

Islamic Religious Education

61. “Say I seek refuge with the Lord of mankind.” This verse is found in Sarah?

A. A I-Lahab.

B. Al-Falaq.

C. An-Nas.

D. Al-Faliha.

62. In which one of the following Surahs is man warned against accumulation of wealth‘?

A. At— TaKathur.

B. Al-Aadiyat.

C. An:-Nasr.

D. A-Tim.

63. The Sarah that urges believers to seek for Allah‘s forgiveness is

A. Al-Asr

B. An-Nasr

C. Al-Quraish

D. Al-Humaza.

64. According to Surah Dhuha, orphans should A. not be oppressed

B. not be refused

be treated with kindness

be treated with respect.

65. (i) Have you not seen how your Lord dealt with the owners of the elephant.

(ii) And He made them like stalks.

(iii) Striking them with stones Q/hard clay.

(iv) And He sent against them birds in flocks.

(v) Did He not make their plat go astray.

Which of the following is the correct order of the above verses of Surah Al Fiil?

A. (i), (iii), (iv), (ii), (v)

B. (i), (iv), (v), (ii), (iii)

C. (i), (iii), (v), (ii), (iv)

D. (i), (v), (iv), (iii), (ii)

66. Which one of the following is the correct manner of toileting according to the Hadith of the Prophet (P.b.u.h.)?

A. Talking in the toilet.

B. Reciting Dua in the toilet.

C. Entering the toilet with the left foot.

D. Leaving the toilet with the left foot.

67.According to the Hadith of the prophet (P.b.u.h.),

one is loved by Allah if he

A. Keeps off people’s affairs

B. Keeps off worldly affairs

C. Quits work for Ibadah

D. Quits marriage for Ihadah.

68. “None is to be worshipped but Allah, and Muhammad is His Prophet.” The above quotation is a pillar of

A. lhsan

B. Swalat

C. lman

D. Islam.

69. Ali, a standard six pupil forgot and drank water while fasting during Ramadhan. What advice would you give Ali regarding his Saum?

A. Continue lasting as if nothing happened.

B. Break the fast and forget about it.

C. Continue fasting and compensate later.

D. Break the fast and compensate later.

70. Which one of the following categories consist of the correct recipients of"Zakat?

A. Poor, Needy, Orphan.

B. Poor, Needy, Sick.

C. Poor, Debtor, Wayfarer.

D. Poor, Debtor, Widow.

71. Which among the following is an obligatory rite of Hajj

A. Drinking the water of ZamZam.

B. Going round the Kaaba.

C. Praying in the Prophet’s mosque.

D. Visiting the tomb of the Prophet (P.b.u.h.).

72. Which one of the following is the third ritual, performed on a dead Muslim?

A. Swalat.

B. Ghusl.

C. Dafan.

D. Kafan.

73. Saida a standard seven pupil was insulted by her classmate. Which is the best action for her to take?

A. Report to her teacher.

B. Report to her parents.

C. Walk away from hcr classmate.

D. Refuse to talk to her classmate.

74. Pupils are encouraged to observe punctuality in school because it

A. makes them avoid punishment in school

B. trains one to be responsible

C. promotes better performance in examinations

D. gives them enough time for games.

75. Which one of the following is advocated by Islam in controlling the spread of the HIV/AIDs pandemic?

A. Using condoms.

B. Early marriage.

D. Abstinence.

D. Circumcision.

76. Nabii Suleiman constructed the Baitrul-Maqdzlr with the help of

A. manual labourers

B. his children

C. the Jinns

D. the angels.

77. Which one of the following is a lesson from the story of Nabii Nuh (AS)?

A. Muslims should exercise virtue of forgiveness.

B. Muslims should take care of their blood relations.

C. Muslims should cooperate with each other in religious matters.

D. Muslims should remain steadfast in their religion despite hardships.

78. During the pledge of Aqabu/1 the Prophet (P.b.u.h.) met the tribes of A. Khazraj and Thaqif

B. Khazraj and Quraish

C. Aws and Thaqif

D. Aws and Khazraj.

79. The cave of Hira is significant in the history of Islam because it was the place where the Prophet (P.b.u.h.)

A. received the first revelation of the Quran

B. stayed with Abubakar during hijra

C. gave his first public semion

D. gave his farewell sermon.

80. A lesson that pupils learn from the Prophet’s farewell address during Hijjatul wida is that Muslims

A. are the best Ummah on earth

B. are brothers to one another

C. should assist their neighbours

D. should be kind to orphans.

81. Which among the following is an agent of the spread of Islam along the Coast of Kenya'? A. Jihad.

B. Muslim missionaries.

C. Kenya-Uganda railway.

D. Intermarriages.

82. The Book that was revealed to Prophet Daud is

A. Suhuf

B. Taurat

C. Zabur

D. Injil 83. Which one ofthe following attributes of Allah is correctly matched with its meaning?

A. Al-Musawwir ~ The Creator.

B. AI-Qahhaar ~ The Provider.

C. Al-Futtaah ~ The Designer.

D. AI— Wahhab ~ The Giver.

84. Which one ofthe following contains the names of Prophets in their chronological order?

A. Yusuf, Issa, Ibrahim, Musa.

B. Yusuf, Ibrahim, Issa, Musa.

C. Ibrahim, Yusuf, Musa, Issa.

D. Ibrahim, Musa, Yusuf, Issa.

85. Which one of the following is the meaning of Tawakul?

A. Reliance on Allah.

B. Belief in Allah.

C.Fear of Allah.

D. Obedience to Allah.

86. Which one of the following is the best Way of showing appreciation to deceased parents?

A. Organizing anniversaries for them.

B. Praying for them.

C. Decorating their graves.

D. Visiting their graves.

87. Which among the following phrases is not used in swearing‘?

A. Wallahi.

B. Billahi.

C. Lilahi.

D. Tallahi.

88. Hoarding is prohibited in Islam because it

A. benefits the wealthy people

B. leads to exploitation of customers

C. leads to loss in business

D. increases competition in business.

89. A sunnah act which is performed in preparation for Friday prayer is

A. facing Qibla

B. covering aurah

C. performing wudhu

D. performing Ghusl.

90. The main reason why circumcision is recommended in Islam is because it

A. is a Sunnah of the prophets

B. is a rite of passage

C. reduces the spread of HIV/AIDs

D. encourages cleanliness.

Section C

Hindu Religious Education

61. According to the Vedas, Paramatina has the knowledge of the past, present and future. This represents the attribute of

A. liberation

B. sustenance

C. omniscience

D. omnipotence.

62.Which one of the following is a quality of Panch Mahubhool of Akash‘?

A. Sound.

B. Touch.

C. Taste.

D. Smell.

63. Who among the following personalities preached that suffering is caused by attachment to material things?

A. Lord Mahavir.

B. Lord Buddha.

C. Lord Shiva.

D. Lord Narayana.

64. Which one of the following Sikh Gurus is correctly matched with his teaching?

Guru ..... Teaching

A. Amar Das ..... encouraged equality among men and women.

B. Teg Bahadur ..... encouraged people to practise Shakti and Bhakti.

C. Nanak Dev ..... taught the script of Gurumukhi

D. Gobind Singh ..... taught people to protect their religion.

65. The following events took place in Swami Dayanand’s life:

(i) He was enlighlened on Maha Shivamlri.

(ii) He wrote Satyarth Prakash.

(iii) He was named Mool Shunar.

(iv) He founded the Arya Samaj movement.

The correct order in which the events took place is A. (i), (ii), (iii), (iv)

B. (iv), (iii), (ii), (i)

C. (iii), (ii), (iv), (i)

D. (iii), (i), (iv), (ii)

66. In order to prepare for an examination, a pupil must follow the principle of

A. Prarthana

B. Prarlizluyu

C. Purushartha

D. Paramatma.

67. Which one of the following is not achieved by the Sikh practice of Naam Japna?

A. mental peace.

B. financial security.

C. freedom from worries.

D.kindness of heart.

68. The Jains do not take any food or drink after sunset in order to practise

A. Sarya

B. Sheel

C. Aparigrahu

D. Ahimsa.

69. While playing with friends, Dilip fell and hurt himself In frustration, he started abusing his friends Dilip failed to observe the principle of

A. Akrodh

B. Kshama

C. Dhee

D. Dama. 70. Which one of the following qualities is acquired through the practice of Aparigraha?

A. mercy.

B. love.

C. simplicity.

D. forgiveness.

71. Nairobi residents organised a clean up exercise of the Nairobi River. By doing this, they followed the principle of

A. Asleya

B. Sauchum

C. Dhruti

D. Sheel.

72. Which one of the following scriptures contains the teachings of Lord Buddha?

A. Bhagvat Gita.

B. Kalpasutra.

C. Ramayana.

D. Dhammapada.

73. Who among the following was the eldest Child among the Kauravas?

A. Duryodhan.

B. Dumiurkha.

C. Dushasan.

D. Dushala.

74. Lord Rama went into exile for fourteen years in order to A. Experiences life in the forest

B. keep his father‘s promise to Kaikei

C. allow Bharat to be King of Ayodhya

D. learn the scriptures at Chitrakoot.

75. Mahavir Jayanti is celebrated in the month of

A. Magh

B. Falgun

C. Chaitra

D. Vaisakh.

76.According to the Hindu calendar, the period between the new moon and the full moon is known as

A. Krishna Paksha

B. Shuddha Paksha

C. Shukla Paksha

D. Vadya Paksha.

77. Which one ofthe following rituals is not performed during Aarti?

A. Circum-ambulation of murti.

B. Playing musical instruments.

C. Singing praise for Paramatma.

D. Praying for good health and wealth.

78. The stories of Lord Krishna's childhood are narrated during the reading of

A. Kalpa Sutra

B. Granth Sahib

C. Ramayana

D. Bhagvat.

79. Which one ofthe following religions is correctly matched with its place of worship‘?

Place of Worship

A. Buddhism- Stupa

B. Hinduism- Derasar

C. Jainism- Gurudwara

D. Sikhism- Mandir

80. During Chudakaran Sanrkar, a child‘s hair is shaved off and

A. taken to a place of worship

B. immersed in [lowing water

C. given to the parents to keep

D. wrapped in a cloth and burnt.

81. Which one of the following personalities is remembered during the festival of Holi?

A. Dhruv.

B. Ekalavya.

C. Namdev.

D. Prahalad.

82. When Sikhs celebrate the anniversaries of their Gurus, the ceremony in the Gurudwara ends with

A. Shabad

B. Japji

C. Ardas

D. Rehras.

83. The Jains celebrate the fourteen dreams of Queen Trishala, during the festival of

A. Navami

B. Varsha Pratipada

C. Guru Purnima

D. Puryushan.

84. Which one ofthe following pairs ofYogis practised Bhakti Yoga?

A. Bhagirath and Niveditta.

B. Neminath and Raja Janak.

C. Mirabai and Dhruv.

D. (juru Gobind Singh and Shivaji.

85. Who among the following professionals practices Gyan Yoga?

A. Teacher.

B. Shopkeeper.

C. Pilot.

D. Mechanic.

86. Hindus donate food to people affected by drought.

By doing so, they practice the Yoga of

A. Bhakli

B. Karma

C. Gyana

D. Hath.

87. Roopa’s grandmother tells her stories from the scriptures so that she can

A. Memorize the stories

B. narrate to other children

C. learn the moral teachings

D. enjoy listening to the stories.

88. Two sons of Guru Gobind Singh accepted to be buried alive for refusing to convert to Islam. By doing so, they showed

A. forgiveness

B. courage

C. simplicity

D. gratitude.

89. The main reason why Kama agreed to support Duryodhan in the battle of Kurukshetra is to

A. become the king of l-lastinapur

B. show his mastery in archery

C. obey Lord Krishna’s advice

D. prove his friendship with Duryodhan.

90. During lunch time at school, Sunil was offered a cigarette by his friends. The best action for Sunil to take is to

A. advise his friends on the danger of smoking

B. report the incident to the teacher

C. throw away the cigarette

D. stay away from his friends.

Free KNEC KCPE Past Papers Social Studies and Religious Education 2013 Answers

K.C.S.E Social Studies and Religious Studies

Marking scheme

KCPE 2013 ANSWERS

# Social Studies

KCPE 2013 ANSWERS # Social IRE HRE 1 C

2 C

3 A

4 D

5 B

6 A

7 D

8 B

9 -

10 C

11 A

12 D

13 B

14 D

15 C

16 B

17 D

18 A

19 B

20 D

21 D

22 D

23 A

24 A

25 B

26 B

27 B

28 C

29 C

30 D

31 D

32 D

33 D

34 C

35 D

36 D

37 D

38 B

39 D

40 B

41 A

42 C

43 A

44 A

45 B

46 D

47 B

48 C

49 D

50 C

51 D

52 B

53 B

54 C

55 B

56 A

57 B

58 B

59 C

60 C

61 C C C

62 A A A

63 B B B

64 A A D

65 D D D

66 C C C

67 B B B

68 D D D

69 A A A

70 C C C

71 B B B

72 D A D

73 A A A

74 B B B

75 C C C

76 C C C

77 D D D

78 D D D

79 A A A

80 B B B

81 D D D

82 C C C

83 D D D

84 C C C

85 A A A

86 B B B

87 C C C

88 B B B

89 D D D

90 A A A

KCPE Results » List of National Schools in Kenya (Classified According to Clusters) » National Secondary Schools in Kenya » List of All Secondary Schools in Kenya Per County » Form 1 Intake - Selection Criteria, Selection List » KCSE Results » Secondary Schools in Kenya » KNEC - Kenya National Examinations Council KCPE Results Performance » KNEC - Kenya National Examinations Council » KCSE Results

Secondary School Scholarships in Kenya » Kenya Postgraduate Scholarships » Undergraduate Scholarships for Kenyan Students » Kenya Scholarships for Kenyan Students Studying in Kenya » Kenya Undergraduate Scholarships » The Kenya Youth Education Scholarship Fund - Scholarships Kenya - Scholarships KCSE Results » KCSE Results Top 100 Schools - Kenya Certificate of Secondary Education – KCSE » KCSE Top 100 Candidates » Kenya Certificate of Secondary Education – KCSE » KNEC - Kenya National Examinations Council » Secondary Schools in Kenya » KNEC - Kenya National Examinations Council

Kenya Scholarships for Undergraduate Students » Kenya Scholarships for Postgraduate Students » Undergraduate Scholarships for Kenyan Students » Kenya Undergraduate Scholarships » Full Undergraduate Scholarships for Kenyans » Kenya Postgraduate Scholarships » Scholarships & Grants » Undergraduate Scholarships » Universities in Kenya » Kenya Universities and Colleges Central Placement Service (KUCCPS) » Colleges in Kenya » KASNEB Registration & Results » Secondary Schools Scholarships in Kenya » Undergraduate & Graduate Scholarships for Kenyans

Powerful Motivational Quotes for Students » Success Quotes for Students » KCSE Motivational Quotes for KCSE Candidates » KCSE Success Quotes for KCSE Candidates

kcse biology essay questions and answers - kcse revision questions and answers - kcse chemistry questions and answers - kcse revision papers with answers - kcse past papers with answers - download kcse past papers with answers - kcse questions on the river and the source - kcse revision notes

KCSE Past Papers - KCPE and Answers - Free Mocks online - Kcse Answers Past Exams Question Papers - Downloads | KCSE Papers and Marking Schemes | Exams - KCSE Mathematics Paper 1 Questions and Answers - KCSE CRE Paper 1 Questions and Answers - knec past papers free downloads - kcse online registration - kcpe - kcse past papers - knec - knec portal - knec past papers for colleges - kasneb - past papers - kasneb past papers for colleges - cpa past papers - https://www.knec.ac.ke/ - www.knec-portal.ac.ke/ - KNEC PORTAL: KCSE results, online registration, KCSE Result slip. knec portal confirmation - knec portal kcse results - knec examiners portal - knec website