Free KNEC KCPE Past Papers Science 2011

Free KCPE Mocks - KCPE Questions and Answers - Download Free KCPE Marking Schemes - KCPE Revision - KCPE Results
Kenya National Examination Council

K.C.P.E 2011

Science

PAPER

1. Which one of the following diseases is a child immunized against at birth. sixth week, tenth week and fourteenth week after birth?

A. Measles.

B. Yellow fever.

C. Tuberculosis.

D. Poliomyelitis.

2. Which one of the following is advisable when spraying with chemicals?

A. Spraying when the temperatures are very high.

B. Wearing a gas mask when spraying.

C. Spraying against the direction of wind.

D. Washing hands before spraying.

3. Which one of the following pairs consists only of omnivorous animals?

A. Chimpanzee and pig.

B. Chimpanzee and hyena.

C. Hippopotamus and crocodile.

D. Hippopotamus and pig.

4. The reason why some plants have thick waxy cuticle is to

A. store manufactured food

B. reduce water loss

C. allow breathing to take place

D. trap more sunlight.

5. Which one of the following consists of groups of food that mainly contain fats?

A. Avocado, groundnuts, coconut.

B. Maize. coconut, beans.

C. Irish potatoes, groundnuts, maize.

D. Irish potatoes, beans, avocado.

6. The first step in obtaining salt from a mixture of salt solution and pieces of copper wire is

A. filtering

B. winnowing

C. using a magnet

D. evaporating to dryness.

7. Substances that have definite mass and volume are

A. solids only

B. solids and liquids

C. liquids only

D. liquids and gases.

8. A lactating mother should feed on a diet rich in calcium and phosphorous in order to

A. enable her to regain strength

B. replace blood lost during birth

C. improve the immunity of the baby

D. strengthen the bones of the baby.

9. Which one of the following is the most effective preventive measure against the spread of sexually transmitted infections amongst the youth in schools?

A. Seeking medical attention.

B. Use of condoms.

C. Circumcision.

D. Abstinence.

10. Which one of the following pairs consist only of inclined planes?

A. Wheelbarrow and see-saw.

B. Road winding up a hill and staircase.

C. Ladder and see-saw.

D. Wheelbarrow and staircase.

11. The percentage of the component of air in the atmosphere used by legumes to make proteins is

A. 78%

B. 21%

C. 0.97%

D. 0.03%.

12. The following are signs and symptoms of anaemia EXCEPT

A. breathlessness

B. pale white eyes

C. muscle wastage

D. tiredness.

13. Which one of the following consists only of a pair of animals that have constant body temperature‘?

A. Shark and whale.

B. Tortoise and ostrich.

C. Shark and bat.

D. Bat and ostrich.

14. The following are some activities carried out in an experiment to investigate drainage in soil.

(i) Put equal amounts of three types of soil in separate funnels.

(ii) Place the funnels on the mouth of each of the three plastic bottles.

(iii) Put cotton wool in the neck of each funnel.

(iv) Pour equal amounts of water on each type of soil at the same time.

Which one of the following is the CORRECT order of the activities?

A. (i).(ii).(iii),(iv).

B. (iii),(ii),(i), (iv).

C. (i).(iii),(ii),(iv).

D. (ii)_(i).(iii).(iv).

15. Which one of the following methods of soil conservation can be used to control splash erosion?

A. Making terraces.

B. Building gabions.

C . Planting cover crops.

D. Practising contour farming.

16. The effects of heat on ice that make it change to gaseous form are

A. freezing and condensing

B. melting and evaporating

C. condensing and evaporating

D. freezing and melting.

17.The chart below represents a simple classification of crops.

Which one of the following crops are Correctly represented by W, X, Y and Z?

W X Y Z

A. Sorghum Peas Sisal Sunflower.

B. Peas Wheat Sunflower Cotton.

C. Greengrams Wheat Sisal Pawpaw.

D. Rice Greengrams Kales Cotton.

18. The following is a feeding relationship that was observed in a certain habitat.

Maize grains —> Rats—>K—> Hawks

Which one of the following is correctly

represented by K?

A. Frogs.

B. Snakes.

C. Weaverbirds.

D. Lizards.

19. Which one of the following pests is Correctly matched with the part of the crop it attacks?

Pest Part of crop attacked

A. Aphids Grains.

B. Stalkborer Leaves.

C. Cutworm Stems.

D. Weevils Leaves.

20. Which one of the following diagrams represents what is observed when water is poured into a tin can with holes of the same size at different depths?

21. The diagram below represents a thermometer used to measure temperature of a certain liquid.

From the thermometer, the temperature of the liquid is

A. 30°C

B. 27°C

C. 20°C

D. 10°C.

22. The diagram below represents a set-up that was used to demonstrate a certain aspect of heat.

The aspect demonstrated was

A. conduction in different solids

B. convection in water

C. conduction in water

D. expansion in different solids.

23. To save a person who has touched an exposed electric,wire, one should

A. push the person away using dry wood

B. pull the person from the wire

C. pour cold water on the person

D. shake the person vigorously.

24. In a certain investigation pupils heated different materials and recorded their findings.

Which one of the following Correctly shows the pupils’ findings‘?

Materials that felt Materials that did not feel hot quickly

hot quickly

A. Rubber Iron.

B. Copper Aluminium.

C. Plastic Glass.

D. Steel Wood.

25. Which one of the following statements is NOT TRUE about friction. Friction is a force that

A. makes work difficult

B. is reduced by treading tyres

C. can be used to produce fire

D. affect the speed of moving objects.

26. Which one of the following statements describe a human canine tooth?

A. Chisel shaped with one root.

B. Rough surface with two roots.

C. Rough surface with three roots.

D. Pointed tip with one root.

27. Which one of the following consists only of parts of the human body where digestion takes place?

A. Mouth and stomach.

B. Large intestines and mouth.

C. Liver and stomach.

D. Large intestines and liver.

28. Which one of the following statements about reproduction in human beings is Correct?

A. Fertilization takes place in the uterus.

B. Ovulation always takes place twice in month.

C. Uterine wall contracts during birth.

D. The embryo develops into a zygote.

29. In which one of the following activities is water used for recreation‘?

A. Watering plants.

B. Cooking.

C. Washing clothes.

D. Swimming.

30. In which one of the following is water used sparingly?

A. Using domestic waste water to clean toilets.

B. Turning off water taps after use.

C. Recycling waste water from factories

D. Using harvested rain water for animals to drink.

31. When constructing a windvane the

A. pointer should be fixed on a short stand

B. pointer should be firmly held to the stand

C. pointer should be made of cardboard

D. tail of the pointer should be larger than arrow head.

32. Which one of the following groups of planets are in the Correct order in terms of distance from the sun?

A. Venus, Mars, Earth.

B. Earth, Saturn. Jupiter.

C. Jupiter, Saturn, Uranus.

D. Mars, Neptune. Uranus.

33. The diagram below represents a weather chart prepared by pupils.

Which one of the following statements is Correct about the weather chart?

A. Whenever it was sunny it was also calm at the same time.

B. It only rained after calm conditions.

C. Whenever it was rainy it was also windy at the same time.

D. It rained only in the afternoons.

34. Birds that have short, straight and thick beaks are

A." filter feeders

B. flesh eaters

C. nectar feeders

D. grain eaters.

35. In which one of the following does the load move through the same distance as the effort when in use?

A. Crowbar.

B. Flagpost.

C. Spade.

D. Clawhammer.

36. Which one of the following pairs of objects will float on water?

A. Coin and candle wax.

B. Bottle opener and needle.

C. Biro pen casing and rubber band.

D. Nail and bottle top.

37. During a demonstration to investigate a certain property of matter, soil was put in a small container and then dipped in water in a basin.

This was to show the presence of

A. air in water

B. water in soil

C. minerals in soil

D. air in soil.

38. Which one of the following pairs of materials are good conductors of electricity?

A. Steelwool and glass.

B. Coin and chalk.

C. Pins and dry wood.

D. Aluminium foil and razor blade.

39. Which one of the following statements about energy is TRUE’? Energy is

A. a push or a pull

B. ability to do work

C. force that moves a load

D. force overcome by a machine.

40. Driving a motor vehicle with a well maintained engine will mainly control pollution in

A. air only

B. water only

C. soil and air

D. air and water.

41. A flower which has long feathery stigma and loosely held anthers is also likely to

A. have brightly coloured petals

B. have sweet scent

C. produce many pollen grains

D. produce nectar.

42. The chart below shows some farm animals and their products.

Which products are represented by E and F?

E F

Milk Wool.

Wool Mutton.

Beef Mutton.

Milk Beef.

43. The diagram below shows a set-up used by pupils to carry out an investigation.

The investigation was to

A. show how the length of strings used affects balancing of different materials

B. measure amount of force of different materials

C. show how different materials move up and down

D. compare the masses of different materials.

44. Which one of the following is True about soil that has high water retention? It has

A. large air spaces

B. low capillarity

C. fine texture

D. large particles.

45. Which one of the following is an effect of soil pollution?

A. Formation of acid rain.

B. Death of small animals.

C. Interferes with photosynthesis.

D. Causes respiratory diseases.

46. Which one of the following groups consist only of external livestock parasites?

A. Fleas, mites, ticks.

B. Roundworms,lice. mites.

C. Fleas, tapeworms. lice.

D. Mites, roundworms, ticks.

47. In which one of the following cases is friction a disadvantage?

A. Grinding maize.

B. Writing.

C. A bird flying.

D. Braking.

48. Which one of the following is a source of electricity?

A. Electromagnet.

B. Bulb.

C. Dynamo.

D. Dam.

49. Which one of the following are both reasons for lighting a house?

A. Safety and discouraging pests.

B. Drying and discouraging pests.

C. Warming and seeing clearly.

D. Safety and warming.

50. In a certain investigation on soil, pupils heated soil in a container until smoke was produced. This was to investigate presence of

A. air in soil

B. organic matter in soil

C. water in soil

D. living organisms in soil.

Free KNEC KCPE Past Papers Science 2011 Answers

KCPE 2011 ANSWERS

# Science

1 D

2 B

3 A

4 B

5 A

6 A

7 B

8 D

9 D

10 B

11 A

12 C

13 D

14 B

15 C

16 B

17 A

18 B

19 C

20 A

21 B

22 A

23 A

24 D

25 B

26 D

27 A

28 C

29 D

30 B

31 D

32 C

33 A

34 D

35 B

36 C

37 D

38 D

39 B

40 A

41 C

42 A

43 D

44 C

45 B

46 A

47 C

48 C

49 A

50 B

KCPE Results » List of National Schools in Kenya (Classified According to Clusters) » National Secondary Schools in Kenya » List of All Secondary Schools in Kenya Per County » Form 1 Intake - Selection Criteria, Selection List » KCSE Results » Secondary Schools in Kenya » KNEC - Kenya National Examinations Council KCPE Results Performance » KNEC - Kenya National Examinations Council » KCSE Results

Secondary School Scholarships in Kenya » Kenya Postgraduate Scholarships » Undergraduate Scholarships for Kenyan Students » Kenya Scholarships for Kenyan Students Studying in Kenya » Kenya Undergraduate Scholarships » The Kenya Youth Education Scholarship Fund - Scholarships Kenya - Scholarships KCSE Results » KCSE Results Top 100 Schools - Kenya Certificate of Secondary Education – KCSE » KCSE Top 100 Candidates » Kenya Certificate of Secondary Education – KCSE » KNEC - Kenya National Examinations Council » Secondary Schools in Kenya » KNEC - Kenya National Examinations Council

Kenya Scholarships for Undergraduate Students » Kenya Scholarships for Postgraduate Students » Undergraduate Scholarships for Kenyan Students » Kenya Undergraduate Scholarships » Full Undergraduate Scholarships for Kenyans » Kenya Postgraduate Scholarships » Scholarships & Grants » Undergraduate Scholarships » Universities in Kenya » Kenya Universities and Colleges Central Placement Service (KUCCPS) » Colleges in Kenya » KASNEB Registration & Results » Secondary Schools Scholarships in Kenya » Undergraduate & Graduate Scholarships for Kenyans

Powerful Motivational Quotes for Students » Success Quotes for Students » KCSE Motivational Quotes for KCSE Candidates » KCSE Success Quotes for KCSE Candidates

kcse biology essay questions and answers - kcse revision questions and answers - kcse chemistry questions and answers - kcse revision papers with answers - kcse past papers with answers - download kcse past papers with answers - kcse questions on the river and the source - kcse revision notes

KCSE Past Papers - KCPE and Answers - Free Mocks online - Kcse Answers Past Exams Question Papers - Downloads | KCSE Papers and Marking Schemes | Exams - KCSE Mathematics Paper 1 Questions and Answers - KCSE CRE Paper 1 Questions and Answers - knec past papers free downloads - kcse online registration - kcpe - kcse past papers - knec - knec portal - knec past papers for colleges - kasneb - past papers - kasneb past papers for colleges - cpa past papers - https://www.knec.ac.ke/ - www.knec-portal.ac.ke/ - KNEC PORTAL: KCSE results, online registration, KCSE Result slip. knec portal confirmation - knec portal kcse results - knec examiners portal - knec website