Free KNEC KCPE Past Papers Science 2014

Free KCPE Mocks - KCPE Questions and Answers - Download Free KCPE Marking Schemes - KCPE Revision - KCPE Results
1. In the human body digested food is absorbed in the

A. stomach

B. large intestines

C. rectum

D. small intestines.

2. The diagram below represents a certain type of human tooth.

The function of the tooth is

A. gripping and tearing

B. tearing and grinding

C. crushing and grinding

D. biting and crushing.

3. A certain person looked healthy and strong but tested positive for HIV/AIDS. In which one of the following stages of HIV/AIDS was the person likely to be?

A. Window.

B. Incubation.

C. Symptomatic.

D. Full blown.

4. The following are sexually transmitted infections except

A. syphilis

B. gonorrhoea

C. bilharzia

D. chancroid.

5. Which one of the following pairs consists of planets with the longest orbits?

A. Mars and Mercury.

B. Venus and Jupiter.

C. Earth and Saturn.

D. Neptune and Uranus.

6. In order to make a certain weather instrument, a pupil assembled the following materials:

Glass battle, ink, biro pen lube, nails, manilla paper and water.

Which one of the following instrument was the pupil likely to make?

A. Wind vane.

B. Liquid thermometer.

C. Rain gauge.

D. Windsock.

7. The following are some adaptations of plants that grow in wet environment except having

A. large flat leaves

B. leaves with waxy upper surface

C. thick leaf cuticle

D. an increased number of stomata.

8. Which one of the following groups consists only of field pests?

A. Weavils, aphids and weaver birds.

B. Aphids, weaver birds and white ants C. Weavils, white ants and stalkborer.

D. Aphids, weaver birds and stalkborer.

9. Which one of the following is a characteristic of amphibians?

A. Lay their eggs on land.

B. Live partly in water.

C. Have moist skin with scales.

D. Adults breathe through gills.

The diagram below represents a beak of a certain bird.

The bird represented is

A. filter feeder

B. grain eater

C. nectar feeder

D. fish eater.

11. In which one of the following activities iswater used in industries?

A. Cleaning tools and equipment.

B. Preparation of soft drinks.

C. Washing cars.

D. Watering plants.

12. Which one ofthe following is anadvantage of hard water?

A. Saves soap during washing.

B. Lathers easily with soap.

C. Forms scum with soap.

D. Suitable for drinking.

13. Mary and John were playing on the see-saw as shown in the diagram below.

ln order to balance on the sec-saw

A. John should move towards the pivot

B. Mary should move away from pivot

C. move the pivot towards John

D. move the pivot towards Mary.

14. The following are methods of maintaining simple tools:

(i) Cleaning after use

(ii) Proper storage

(iii) Sharpening cutting edges

(iv) Proper use of tools.

Which pair consists only of methods for safety from accidents?

A. (ii) and (iv).

B. (i) and (iv).

C. (ii) and (iii).

D. (i) and (iii).

15. Which one of the following components of air is used for preservation of soft drinks?

A. Carbon dioxide.

B. Nitrogen.

C. Oxygen.

D. Inert gases.

16 Which one of the following pairs of processes are as a result of increase and decrease in temperature respectively? increase

A. Freezing

B. Expansion

C. Contraction

D. Melting

17 decrease





Which one ofthe following statements is

true about liquids and gases?

A. Liquids have definite volume

. B. Gases have definite volume.

C. Liquids have definite shape.

D. Gases have definite shape.

18 A mixture of salt solution, maize grains and iron filings can be separated by

A. filtering. use of magnet, evaporation B. decanting, picking, winnowing

C. filtering, decanting, evaporation D. winnowing, use of magnet, picking.

19 The energy transformation that takes place when a torch that uses batteries is switched on is

A. electrical+chemical+heat+light

B. electrical+heat+chemicalelight

C. chemical+electrical+light+heat

D. chcmical+electrical+heat+light

20. Formation ofa rainbow can be demonstrated by the following activities except when A. observing the sun through a horizontally-held transparent biro pen casing

B. placing a mirror in water to face the sun

C. spraying water in the air from the mouth in bright sunshine

D. placing a biro pen casing on water in a glass container.

21 Which one of the following is a source of electricity?

A Torch.

B Dam.

C Solar panel.

E Biogas plant.

22 Which one of the following consists of foods that are mainly for body building?

A. beef, cassava, potatoes.

B. mutton, maize, pawpaw.

C. peas, beans, eggs.

D. carrots, bananas, tomatoes.

23 Which one ofthe following groups of symptoms is correctly matched with the deficiency disease?

Rickets Anaemia Kwashiorkor

A. Bowlegged, brown hair, wrinkled face.

B. Knock- pale eyes, potbellied. kneed,

C. Rapid potbellied, breathlessness heartbeat,

D. Brown wrinkled bowlegged. hair, face,

24 . Which one of the following pairs consists only of components of environment that produce carbon dioxide?

A. Air and plants.

B. Animals and plants.

C. Water and air.

D. Soil and animals.

25 . Use of excess fertilisers will mainly pollute

A. soil and water

B. Water only

C. soil and air

D. soil only.

26 . Which one of the following components of blood is correctly matched with its function?

Blood component Function

A. Red blood cells clotting of blood

B. White blood cells transport oxygen.

C. Platelets fight germs.

D. Plasma transport food.

27 The following are some effects of drug abuse:

(i) Rape

(ii) Addiction

(m) Truancy

(iv) lmpairedjudgement

(v) Drug induced accidents

. Which one of the following consists only of social effects? A. (i) (ii) (iv).

B. (ii) (iii) (iv).

C. (i) (iii) (v).

D. (i) (iv) (v).

28.Pupils constructed a weather instrument Inner tube

The mistake made in the construction was

A. using coloured water

B. placement of the scale

C. using a narrow tube

D. closing the cork tightly.

26 Which one of the following pairs consists only of plants that directly feed on insects?

A. Pitcher plant and sundew.

B. Mushroom and butter wort.

C. Sunflower and pitcher‘

‘ D. Sundew and toadstool.

27 The chart below shows a simple classification of plants.

Which one of the following pairs represents Y and Z?

A. Carrots Sisal.

B. Kale Onion.

C. Moss Cypress.

D. Sugar cane Fem.

28 Which one of the following pairs consists only of farm animals that produce mutton?

A. Cow and goat.

B. Goat and sheep.

C. Cow and sheep.

D. Sheep and pig.

29 The following are some characteristics of animals:

(i) Varying body temperatures.

(ii) Lay eggs.

(iii) Have scales.

(iv) Have a backbone.

30 Which two characteristics are for both toad and duck?

A. (i) and (iii).

B. (i) and (ii).

C. (ii) and (iv).

D. (iii) and (iv).

32 The method of grazing that would require the largest piece of land to practice is

A. herding

B. stall feeding

C. tethering

D. paddocking.

33 Which of the following pairs of machines consists only of inclined planes

A. Ladder and staircase.

B. Staircase and wheelbarrow.

C. Claw hammer and ladder.

D. Spade and craw bar.

34 In which one of the following is friction an advantage?

A. Skating on ice.

B. Swimming in water.

C. Production ofheat in moving parts.

D. Braking of a bicycle on a road.

35 ln an investigation on factors affecting sinking and floating pupils carried out the following activities:

(i) placed a bottle top in water.

(ii) made the same bottle top into a ball and placed it on water.

Which one ofthe following factors were the pupils investigating?

A. Size.

B. Shape.

C. Type of material.

D. Mass.

36 Heat transfer in liquids and gases mainly takes place through

A. radiation

B. convection and conduction

C. convection

D. conduction and radiation.

37 Which one of the following is a transparent material?

A. Kerosine.

B. Mirror.

C. Frosted glass.

D. White paper.

38 Which one of the following is a safety measure against lightning when it is raining?

A. Leaning against walls.

B. Walking on open areas.

C. Wearing mbber shoes.

D. Using an umbrella.

39 Which one of the following nutrients is required for the formation of blood in expectant mothers?

A. Vitamin D.

B. Calcium.

C. Phosphorus.

D. Iron.

40 Which one ofthe following soil conservation measures is least suitable on a large piece of land?

A. Terracing.

B. Mulching.

C. Tree planting.

D. Contour fanning.

41 When pupils heated some garden soil, smoke was produced. The observation made indicated the presence of

A. organic matter

B. air

C. mineral particles

D. water.

42 The following are some characteristics of soil:

(i) fine particles.

(ii) cracks when dry.

(iii) poor drainage.

(iv) good capillarity.

The characteristics are for

A. loam soil only

B. loam and sand soil

C. clay soil only

D. loam and clay soil.

43 Pupils went for a nature walk and observed a plant with yellow fruits and thoms on the stem. The plant observed was likely to be

A. Mexican marigold

B. pig weed

black jack

sodom apple.

44 Which one of the following groups only consists of materials that are non- magnetic?

A. Piece ofglass, silver coin, cello tape.

B. Nail, steel wool, spoon.

C. Scissors, razor blade, piece of glass.

D. Staple pins, sowing needle, aluminium.

45 Which one of the following groups consists only of gases that comprise 0.03, 0.97 and 21 percentage in air respectively?

A. lnert gases, oxygen and nitrogen.

B. Carbon dioxide, inert gases and oxygen.

C. Inert gases, carbon dioxide and nitrogen.

D. Carbon dioxide, oxygen and nitrogen.

46 Which one of the following is not a component of soil?

A. Rock particles.

B. Water.

C. Plant.

D. Air.

47 The diagram below represents a set up that can be used to investigate good and poor conductors of electricity?

A Dry cell

B Connecting

C wire

D Bulb

48 Which one of the following materials when used to connect wires at point S would makc the bulb not light?

A. Pencil.

B. Aluminium foil.

C. Steel wool.

D. Rubber band.

49. The diagram below represents a claw

Which pair ofthe positions V, W, X and Y represents the load and pivot?

A. V and Y.

B. W and X.

C. V and X.

D. W and Y.

50. In a certain investigation pupils sat at hammer in use different positions around a pupil who was ringing a bell. Which one of the following aspects of sound were the pupils investigating?

A. Special sounds.

B. Loud and soft sound.

C. Noise pollution.

D. Direction of sound.

1.D 2.B 3.A 4.B 5.C 6.B 7.A 8.D 9.C 10.C 11.A 12.D 13.B 14.A 15.C 16.B 17.D 18.C 19.B 20.D 21.A 22.B 23.D 24.C 25.B 26.B 37.D 28.A 29.D 30.D 31.B 32.C 33.A 34.A 35.D 36.B 37.C 38.A 39.C 40.D 41.B 42.A 43.C 44.D 45.A 46.B 47.C 48.D 49.B 50.D
KCPE Results » List of National Schools in Kenya (Classified According to Clusters) » National Secondary Schools in Kenya » List of All Secondary Schools in Kenya Per County » Form 1 Intake - Selection Criteria, Selection List » KCSE Results » Secondary Schools in Kenya » KNEC - Kenya National Examinations Council KCPE Results Performance » KNEC - Kenya National Examinations Council » KCSE Results

Secondary School Scholarships in Kenya » Kenya Postgraduate Scholarships » Undergraduate Scholarships for Kenyan Students » Kenya Scholarships for Kenyan Students Studying in Kenya » Kenya Undergraduate Scholarships » The Kenya Youth Education Scholarship Fund - Scholarships Kenya - Scholarships KCSE Results » KCSE Results Top 100 Schools - Kenya Certificate of Secondary Education – KCSE » KCSE Top 100 Candidates » Kenya Certificate of Secondary Education – KCSE » KNEC - Kenya National Examinations Council » Secondary Schools in Kenya » KNEC - Kenya National Examinations Council

Kenya Scholarships for Undergraduate Students » Kenya Scholarships for Postgraduate Students » Undergraduate Scholarships for Kenyan Students » Kenya Undergraduate Scholarships » Full Undergraduate Scholarships for Kenyans » Kenya Postgraduate Scholarships » Scholarships & Grants » Undergraduate Scholarships » Universities in Kenya » Kenya Universities and Colleges Central Placement Service (KUCCPS) » Colleges in Kenya » KASNEB Registration & Results » Secondary Schools Scholarships in Kenya » Undergraduate & Graduate Scholarships for Kenyans

Powerful Motivational Quotes for Students » Success Quotes for Students » KCSE Motivational Quotes for KCSE Candidates » KCSE Success Quotes for KCSE Candidates

kcse biology essay questions and answers - kcse revision questions and answers - kcse chemistry questions and answers - kcse revision papers with answers - kcse past papers with answers - download kcse past papers with answers - kcse questions on the river and the source - kcse revision notes

KCSE Past Papers - KCPE and Answers - Free Mocks online - Kcse Answers Past Exams Question Papers - Downloads | KCSE Papers and Marking Schemes | Exams - KCSE Mathematics Paper 1 Questions and Answers - KCSE CRE Paper 1 Questions and Answers - knec past papers free downloads - kcse online registration - kcpe - kcse past papers - knec - knec portal - knec past papers for colleges - kasneb - past papers - kasneb past papers for colleges - cpa past papers - - - KNEC PORTAL: KCSE results, online registration, KCSE Result slip. knec portal confirmation - knec portal kcse results - knec examiners portal - knec website

Scholarship 2017/18

Undergraduate Scholarships,
Masters Scholarships,
PhD Scholarships,
International Scholarships.